На море в Черноморец

Забележителности

 Само 6км на юг след отбивката за град Черноморец по главния път, започващ от Бургас, се стига до стария град на Созопол. Созопол е едно забележително място. Тук ухае на старинност и култура. Гостите се наслаждават на приятната разходка по тихите малки улички, наблюдавайки автентичните възрожденски созополски къщи, параклиси и църкви, и неповторимата гледка към морето. Предлаганите ръчно изработени покривки от бабите на Созопол, както и домашното сладко от смокини, са допълнителна атракция. В града могат да се видят сгради от различни епохи. Археологическият музей и Картинната галерия са сред най-посещаваните места от туристите. Интересни за разглеждане са и старинните църкви “Св. Зосим” и “Св. Богородица”. Последната датира от 15-ти век и е обявена за паметник на културата под закрилата на ЮНЕСКО. Средновековен Созопол е ограден с крепостна стена и кули, строени по времето на император Анастасий около 511 година.  От тези защитни съоръжения са запазени значителни фрагменти. Вечерна разходка по Южната крепостна стена, съчетана с гледката към морето, дава усещането за романтичност. Около Стената има заведения, на които гостите могат да починат и да се насладят на морската кухня. Важно е да знаете, че автобусите с маршрут Бургас – Черноморец – Созопол минават целодневно през половин час по разписание, от 6ч. сутринта до 22-23ч. вечерта, което прави пътуването до Созопол да трае едва 10-тина минути.

 

 Това дава възможност на гостите да посещават всекидневно плажа и всички атракциони на Созопол, както и културни събития като:

    Созополис – провежда се в края на май, началото на юни

    Sozopol Fest – July Morning – провежда се на 29 и 30 юни

    Празник на града  – 17 юли

    Празници на изкуствата Аполония – 1 – 10 септември

 

 

  В залива между Черноморец и Созопол се намира Къмпинг „Градина” – един от най-старите и известни къмпинги по българското Черноморие. Това е мястото, където вече поколения къмпингари изкарват цяло лято, откъснати от градския стрес и ежедневие, в хармония с морето, природата и гледка към вълните идващи от острова Св. Иван. Ежегодно, в разгара на летния сезон къмпингът е посещаван от многобройни български и чуждестранни туристи, пленени от очарователния залив, известен с кристалните си води. В къмпинга има няколко заведения за хранене, плажни барове, магазин за хранителни стоки и кафене. В Къмпинг „Градина” ще имате възможност да се отдадете на всякакви видове морски екстремни спортове – уиндсърфинг, кайтсърфинг, водни ски, гмуркане, гребане и др. Съществуват множество училища, които предоставят възможност на начинаещите да развият уменията си и да прекарат приятно своята ваканция. Ако пък предпочитате да прекарате времето си по-спокойно, можете да си почивате на шезлонг или да поспортувате и на пясъка, като на плажа има обособени игрища за плажен волейбол.

 

  Освен с възможностите за водни спортове Къмпинг „Градина” е известен и със своите заведения – Bash Bar, Kite Bar и Dirty Gradina, които предлагат хубава музика, приятни коктейли и незабравими партита. Те са основна притегателна точка за всички млади хора, които имат желание да се наслаждават на нощния живот. Тук със сигурност ще срещнете хора със свободен дух и позитивно отношение към живота. Неповторимите преживявания със сладък парти привкус, натрупани през дългите летни дни и нощи, са характерни за Къмпинг „Градина”. Тук посрещаме изгреви и се наслаждаваме на свободата, безвремието и усещането за почивка.

 

  Островът „Св. Иван”, който виждаме ясно и от терасите на къщата ни, е с площ 660дка и е признат за най-големия на българското Черноморие. След 2010г. той бе преоткрит като уникална туристическа дестинация. Историята му датира още от траките, а разкопките  от 2010г. му придават световноисторическо значение. Проф.Казимир Попконстантинов открива в олтарната част на раннохристиянската базилика реликварий с мощите на Свети Йоан Кръстител. Предполага се, че костите са били пренесени през IV век на островния манастир край Созопол от патриаршията в Константинопол. Днес мощите се съхраняват в созополския храм “Свети Георги” и се излагат за поклонение всяка неделя. Островът е по-близо до Созопол – на около килиметър – и обикновено желаещите да го видят наемат лодки от Созополското пристанище. Разходката може да включва и обиколка на сушата, където се срещат множество останки от различни времеви пластове. Островът е природен резерват, приютяващ различни застрашени видове птици, както и рядка порода зайци. Забранени са посещенията от април до края на юли, когато гнездят гларусите.

 

  Друга интересна за посещение дестинация край Черноморец е наскоро откритата и реновирана крепост Акра. Централната бойна кула, контролираща достъпа по суша на крепостта Акра на едноименния полуостров край Черноморец, вече е възстановена и очаква първите туристи при това напълно безплатно. С по два-три метра е вдигната крепостната стена по цялото й протежение, включително и бойна кула, намираща се днес в морето поради вдигането на морското равнище през последните 1500 години. До нея се стига пеша или с кола, като се излезе от Черноморец по стария път за Бургас и се завие надясно по черен път, минаващ през руините на закритото военно поделение.

Древното селище, разкрито в крепостта Акра край Черноморец, е с около 1500 г. по-старо, отколкото се смяташе досега. Определено си заслужава разходката!

 

  Докато сте в Черноморец задължително трябва да посетите храма „Св. Никола“. Той е издигнат на стратегическо място на брега на морето и е един от символите на града. Според преданията мястото, на което е изградена църквата, е старо, култово светилище, известно с аязмото и лековитата вода. Изграждането на храма е свързано със старо предание за корабокрушение и спасени гръцки моряци в Созополския залив. Сред останките, които изплували от потъналия кораб, била и иконата на „Св. Никола”, която моряците носели със себе си. Когато си тръгвали наобратно, те оставили иконата на местните хора да я пазят, а по късно и да съградят храм, посветен на Николай Чудотворец – покровител на моряците. Неслучайно старото име на Черноморец е било Свети Никола. Днес, 150 лета по-късно, същата икона посреща богомолците в този свят храм. Макар и поизтрит от благоговейни устни и длани, образът на светеца напомня, че няма сила или стихия, която може да навреди на уповаващите се на Бога. Дори и огънят… На празника на света София и дъщерите й Вяра, Надежда и Любов през 1995г. по непонятни причини в храма избухва пожар, който го изпепелява до основи. Многозначителното в този случай е, че в огнения ад оцеляват най-лесно запалимите неща – древната икона на Свети Никола, напрестолното Евангелие, подарено на храма от руските освободителни войски през 1878-а и старинният напрестолен дървен кръст с обков, върху който с ювелирно майсторство са резбовани 12 евангелски сцени. Възрастните хора са на мнение, че това е истинско чудо. Вярвайки, че това е поредният знак за покровителството на Свети Никола, местните жители издигат отново сградата, със собствени средства и дарения. Днес на спасените в огъня предмети е отредено специално място в храма.

 

   Сега за храма се грижи отец Стилиан, който е в Черноморец от 2004г. – годината, в която църквата е официално открита след пожара. Той си поставил за цел да превърне пространството около светата обител в истинска Райска Градина. На отец Стилиан му хрумва, че може да събере на едно място всички видове, за които се споменава в Библията. Амбицията му е да покаже как с вяра, труд и много любов от пепелта останала след пожара може да се направи истинско райско кътче. Отнема години да сътвори в двора на храма миниатюрно копие на Райската градина, в която днес под прекрасния морски климат виреят над 5000 вида растения от цял свят. Из градината могат да се видят лотоси и орхидеи, еделвайси, блатни ириси, лилии, див лимон и мандарини, сливи, ягоди, смокини, тикви, японска и френска вишна, киви, попска круша, царски и райски ябълки. Освен всички възможни дървета, храсти, кактуси, цветя, билки и треви в Райската градина има и езерце с китайски рибки, алпинеум, кът със стара корабна котва, изкусно изработени пейки, розариум и волиери с птици. Отвсякъде лъхат екзотика, аромат и пъстрота. Благодарение на това Божият дом се забелязва отдалече. Цялата околност е облагородена и прилича на кътче от Рая. Ако човек прекрачи през широко отворената порта на двора, веднага го изпълва усещането за спокойствие и ведрина. Сякаш чрез отдадения на поддържането й млад свещеник, тази Райска градина е докосната от Божията ръка, за да озарява сърцата и лицата на хората щом пристъпят през прага й. Свещеникът е тук целогодишно и с радост ще ви разкаже историята на това място, вълнуващите легенди за това как е възникнало селището и разбира се историята за моряците корабокрушенци, поставили основите на храма. Посещението на Райската градина в Черноморец и срещата с отец Стелиан ще ви убедят, че добри хора все още има и че всичко, създадено с любов топли душата.

 

  Замъкът „Влюбен във вятъра“ е единственият новопостроен замък в Европа.  Името му идва от мястото, на което е построен, което е уникален природен феномен. Тук вятърът обича слънцето и винаги, когато слънцето грее, има вятър. На това голо поле близо до село Равадиново Георги Тумпалов решил да превърне детската си мечта в реалност – да построи замък, който съществува само в приказките.  Замъкът се намира на 3 км от Созопол и е отворен за посещения. След като прекрачите входа на комплекса, ще се озовете в един паралелен свят. Наоколо свободно се разхождат пауни, а въздухът е напоен с аромат на билки и цветя, които тук са в изобилие. Високите кули на замъка, обрасли с бръшлян, ще ви накарат да си припомните приказките на братя Грим. Уникалното архитектурно творение се простира върху площ от 20 декара. Сградата на замъка е обградена от парк с фонтани, водопади, езеро с лебеди, мостове, арки, колони и статуи. Към замъка има параклис, винарна, картинна галерия, зала за игри и забавления, конюшня и зоопарк.

 

 В непосредствена близост до замъкът “Влюбен във вятъра“ се намира Аквапарк “Нептун“. Ако сте любители на водните приключения това е вашето място! Тук ще попаднете в царство на десетки видове пързалки, водни кули, огромна изкуствена река, множество басейни, барове и заведения. На територията на Аквапарк Нептун, вие ще откриете всичко необходимо за един перфектен ден изпълнен със забавления за цялото семейство.

 

 

 

  Само на 3 км североизточно от Приморско, върху хребета на Маслен нос или там където Странджа планина обгръща морския бряг, е скрито мегалитното скално тракийско светилище „Бегликташ – Българският Стоунхендж”. То се явява най-големия отпечатък, който са оставили траките по южното ни черноморие. Бегликташ бива сравняван и наричан „Българския Стоунхендж” не само защото представлява специфично подредени камъни в кръг върху скална повърхност, но и заради функциите, които се вярва, че е изпълнявало, а именно – слънчев часовник, календар и храм. Името на светилището в превод от турски език означава “данъчен камък” и произхожда от факта, че преди Освобождението на България от османска власт, българските пастири от околните странджански села плащали данъците си във вид на добитък. Животните били отвеждани в местността, където на големите камъни властите „събирали данъка“. Археолозите предполагат, че тракийското светилище е било създадено около XIV в. пр. Хр. и е функционирало до IV в. Още една от причините, учените да считат че то е било магично, а може би все още крие своята магия, е и разположението му до древния град Рaнули. Уповавайки се на знанията си за древните тракийци и техните вярвания, се счита че точно там те са отдавали своята почит на Бога–Слънце и Богинята–Майка. За това свидетелства и съхранилото се „брачно ложе” на двете божества, като от двете страни са разположени два жертвени монолита с издълбани улеи, където древните траки са изсипвали обредните течности – вино, мляко, зехтин и вода. Малко по–нагоре по скалната пътека е изсечен скалният трон на Бога–Слънце или т.нар. „Стъпката на Бога”, от който се открива гледка към цялото светилище. Точно на срещуположната страна се намира и „Стъпката на Богинята”. Система от скални коридори в североизточната част на Бегликташ оформя своеобразен лабиринт сред огромните мегалити. Лабиринтът бил място, на което били пускани непосветените. Той служел за предсказване на бъдещето и занятието, към което ще се насочат младежите от племето. Поставени пред различни избори, целта била да вървят към духовно осъзнаване. Предполага се, че само праведните и душевно чисти хора могат да минат през него. Преминавайки през пътя на изпитанието вие ще изпитате силното енергийно влияние на това място, ще се освободите от негативността на ежедневието, чувствайки се пречистени и благословени. Дори и най–здравомислещият човек, уповаващ се единствено на точната наука и отказвайки да вярва във всякакви суеверия, не може да отрече, че древното светилище има своя собствена енергия. Всички тези особености правят Бегликташ едно от най-интересните, енергийни и наситени с многовековна история места по нашите земи.

 

  Разходка с лодка по река Ропотамо. Една от неповторимите природни забележителности на България е резерват Ропотамо. Той впечатлява посетителите с невероятно красивата си природа и разнообразен животински свят. На територията на резервата се намират множество интересни и уникални природни обекти – лиманна част и заливната тераса на река Ропотамо с естествени пясъчни дюни и плажна ивица, блатото Аркутино (името му е с гръцки произход и означава “Мечешкото блато”), остров „Свети Тома“ или Змийският остров, чието име произлиза от огромния брой морски змии, плуващи във водите му, Маслен нос (най-източния ръкав на Странджа планина, вдаден навътре в морето), лонгозните гори и различни скални феномени. На малката си площ резерватът е приютил голямо биологично разнообразие като предлага подслон за много видове с национално и международно значение, между които 7 световно застрашени видове птици, 2 вида растения, 8 безгръбначни и 7 бозайници. Резерватът се обитава от 50 вида бозайници – сред тях са: бла­­­го­­роден елен, елен лопатар, сърни, муфлони, ли­сици, чакали, видри и ко­лo­нии от прилепи в скал­ни­те пещери.

Един от най-посещаваните туристически обекти по Южното Черноморие е блатото Аркутино с красивите си бели водни лилии и други редки растения. Предпочитана атракция за летуващите по Черноморието е и разходката с лодка от пристана на река Ропотамо до устието на реката. Тя е с продължителност 60 мин. Чапли и земеродни рибарчета прелитат край туристите по време на разходката, а особено атрактивни са и водните костенурки, които се припичат на слънце по камъни или паднали дървета край бреговете.

Маслен нос – според легендата той е бил населяван от пирати, които палели огньове и по този начин примамвали кораби към скалите. Веднъж тук се разбил кораб, пренасящ зехтин, омаслил цялата местност и оттам произлязло името. Бил е населен от дълбока древност, а по скалите все още личат останки от древни крепости.

  От причудливите скали в резервата най-известна е Лъвската глава, за която се крият тайни и множество легенди от минали епохи. Природната забележителност представлява струпване на множество големи скални късове, които оформят образ в профил на лъвска глава и навярно са предизвиквали човешкото въображение още от древността. Над Лъвската глава се извисява и връх – там могат да бъдат забелязани остатъци от руини на древна крепост, чиито съоръжения следват особеностите на стръмния терен. Местността носи и името Вълчаново кале, защото мнозина смятат, че тук е било убежището на легендарния войвода. Дори според една легенда тук има заровен кладенец, пълен със жълтици, закопани от самия войвода, след като завладял турски кораб в устието на Ропотамо. На това място е открита и втората в България пещера-утроба. Това са пещери, в които през определени времеви интервали прониква слънчев лъч. По този начин траките си представяли символичното оплождане на Земята от слънчевия бог, което създавало новата година и осигурявало плодородието. Всъщност почти цялата територия на резерват Ропотамо е осеяна с останки от езически светилища, могили, руини на древни крепости и раннохристиянски храмове. Така освен популярна дестинация за разходка из невероятното ни Черноморие, резерват Ропотамо е и в място, където може да се насладите на наследството, оставено ни от нашите древни предшественици.

 

 

 

Контакти


За повече информация използвайте обявените форми за контакт с Нас:
 

Е-mail: hristovi10@yahoo.com

 

Телефони :
0897 921 847;  0898 437 538

 

Адрес: гр. Черноморец 8142, ул.“Славянска“ №2, Дом Христови

 

Карта
Времето
Music - Enoki - Life is a Beach